MASSAGE - SCHAGEN
ONTSPANNING - MASSAGE - ENERGIE
Massage-Schagen
Behandelingen
Massage
Welke Behandeling
Chakra's
Magnetiseren
Kosten - Tijden
Collegiale Websites
Aromatherapie
Ontspanningsmassage
Reflexologie
Shiatsu therapie
Anatomie
Aromatherapie

 

MASSAGE – SCHAGEN
                                                               

 

Massage & Behandelingen met Aromatherapie

 
                                            
Wat is AROMATHERAPIE
 
 
Aromatherapie kan als een zelfstandige natuurgeneeswijze worden beschouwd.
 
Naast andere geneeswijzen heeft het zijn heel bijzondere waarde, door met name het gebruik van etherische oliën.
 
 
 
Etherische oliën worden ook wel aromatische – vluchtige - of essentiële oliën genoemd.
 
 
Ze vormen de kracht, de essentie van planten, bloemen, grassen, struiken en bomen. Hoofdzakelijk door middel van destillatie, koude persing, extractie, aftappen en effleurage wordt de "olie" als geneeskrachtige kern uit verschillende delen van planten en struiken e.d. gewonnen, variërend van de bloesem, de vrucht, de bladeren en de takken tot de schors en de wortels. Er zijn wel een paar honderd soorten oliën met veelal een verschillende uitwerking op ons. 
                                                                                                                                                     

                                                                                                                                             
 
Elke olie is in zekere mate antiseptisch (ontstekingswerend) en heeft daarnaast specifieke eigenschappen, welke zich richten op een of meerdere organen of aandoeningen. Deze levenskracht uit de natuur wordt als het ware op ons overgedragen om bij te dragen aan het herstellen van het natuurlijke evenwicht in ons lichaam. De werking van de etherische olie verloopt langs een tamelijk selectief proces. Uitsluitend schadelijke bacteriën worden uitgeschakeld, terwijl de onschadelijke ongemoeid blijven. Dit is tevens één van de belangrijkste verschillen met de werking van de vele, langs synthetische weg geproduceerde geneesmiddelen (in de aromatherapie uit den bozen). Het goed gebruik van etherische oliën kent dan ook nagenoeg geen ongewenste neveneffecten.
 
 
 
Etherische oliën worden al duizenden jaren gebruikt. Het kan zich de laatste eeuw weer op een toenemende belangstelling verheugen, ook in wetenschappelijke zin. Er worden steeds meer resultaten van onderzoeken gepubliceerd.
 
Echte 100% zuivere, onvervalste en onverdunde etherische oliën van goede kwaliteit dus, kunnen niet goedkoop zijn. Daarvoor is het proces van planten, verzorgen, winning, controle, goed houden en transport te tijdrovend en kostbaar. 
 
 
 
Om een indruk te krijgen; voor één druppel rozenolie, moeten de blaadjes van ca. 90 rozen met de hand worden geplukt en via effleurage worden gewonnen.
 
 
 
Belang van reuk
 
 
Het belang van de reuk als zintuig wordt nogal onderschat. We hebben er niet eens een woord voor als we niet kunnen ruiken. Toch is ons reukorgaan erg bijzonder, omdat het in directe verbinding staat met de kleine hersenen, ons limbische systeem. Dat is het systeem dat honger, dorst, opwinding en emotie signaleert en opslaat.
 
 
 
Het registreert dus niet - zoals andere zintuigen - via de zenuwen naar de hersenen, maar rechtsreeks. "Onbewust" bepalen we heel veel via de reuk: veiligheid (gaskraan, brand), bekendheid/vertrouwen in de eerste levensjaren, stemmingen en emoties, ziekte, de smaak van het eten, partnerkeuze enz. Geuren bepalen vaak hoe we ons voelen. Geuren slaan ook emoties op naast vroegere herinneringen. Wie herinnert zich niet een tante of oma, aan de geur van bepaalde planten die in huis of tuin stonden, etensgeuren of zeep of parfum die ze gebruikten.
 
 
In bedrijven en instellingen wordt ook steeds meer strategisch met de inzet van geuren omgegaan. Zo zijn er bedrijven die in bepaalde afdelingen oliën gebruiken om het koopgedrag te stimuleren, de medewerkers beter te laten concentreren of juist te laten ontspannen.
 
 
Gebruik van etherische oliën
 
 
Er zijn verschillende manieren om etherische oliën te gebruiken.
 
 
 
Warmte is de belangrijkste basis om de geuren te laten vrijkomen en hun werking te laten doen. Ze doen hun werk door het afgeven van signalen aan het limbische systeem (lichamelijk), doordat we ze lekker vinden ruiken en daarmee onze stemming beïnvloeden (geestelijk) of doordat kleine hoeveelheden worden opgenomen door de huid (fysiek).
 
 
 
Er wordt heel weinig ingenomen via de maag.
 
Het tot ons nemen van de oliën kan dan ook op verschillende manieren, o.a. door middel van:
 
Aromalamp;
 
Een waxinelichtje verwarmt het water in het waterbakje, waardoor de olie verdampt. Deze methode wordt gebruikt om de lucht te zuiveren (in woonhuizen, wachtkamers, klinieken, sportscholen, scholen) of om stemmingen te beïnvloeden (in woonkamers, behandel- of ceremonieruimtes e.d.)
 
Bad;
 
In een bad worden 10 tot 15 druppels etherische olie aan het badwater toegevoegd. Wel dient het eerst met een emulgator (kan beetje koffiemelk of neutrale badschuim zijn) te worden vermengd, zodat het in het water oplost en er niet bovenop blijft drijven.
 
Inhalatie;
 
Naast het gebruik via de aromalamp, kan dit ook doormiddel van of via het stomen, door 5 - 9 druppels etherische olie in een kommetje heet water te doen en de damp er van vervolgens zo diep mogelijk in te ademen. Ook kun je enkele druppels op een zakdoek doen en af en toe voor de neus houden.
 
Kompres;
 
Vooral toe te passen voor zeer plaatselijk gebruik. Enkele druppels olie in heet water, een katoenen of flanellen doek erin en licht uitwringen en plaatselijk aanbrengen. Kan enkele keren herhaald worden. Deze methode leent zich ook goed voor gebruik in kleipakkingen, door enkele druppels olie in geneeskrachtige leem te mengen. Leent zich ook goed bij gebruik op dieren.
 
Massage;
 
Door etherische olie te vermengen met een basisolie (amandel, calendula, jojoba, tarwekiem e.d.), anders blijft het op de huid liggen), wordt het gemakkelijk door het lichaam opgenomen. Via de huid dringt het zeer diep door in de weefsels door. Dit is dus een zeer effectieve manier van gebruik van etherische olie wat goed is voor het welzijn van mens en dier..
 
Parfum;
 
Ook kan men er een eigen parfum van maken. U kunt dan enkele druppels van uw favoriete olie oplossen in alcohol of in een ander geschikt oplosmiddel 
 
Shampoo/crèmes;
 
Etherische oliën kunnen heel eenvoudig aan neutrale natuurlijke shampoos en crèmes toegevoegd worden waarbij de etherische olie met wat emulgator gemengd wordt en dan deze toe voegen.
 
Inwendig gebruik;

Verschillende etherische oliën kunnen ingenomen worden. Een aantal niet, deze kunnen zelfs gevaarlijk zijn. Zorg in deze situatie altijd voor deskundig advies van een arts of aromatherapeut. Inname kan het beste via een stukje brood, in een capsule of met wat honing. Ook kun je een gorgeldrank samenstellen met 6 - 7 druppels in een glas gekookt afgekoeld water. Ook in de keuken zijn etherische oliën te gebruiken.
 
Waarschuwing;
 
Pas bij het gebruik van etherische oliën in de volgende situaties altijd goed op en laat u daarin altijd adviseren door een arts of aromatherapeut bij puur gebruik zoals:
 
op de huid (met uitzondering van Lavendel en Tea Tree), inwendig gebruik, zwangerschap, overgevoeligheid en allergieën.
Een allergie kunt u testen door bijvoorbeeld een druppel olie in het kuiltje van de elleboog aan te brengen. Wordt die plek binnen 10 -24 uur niet rood, dan kunt u redelijkerwijs aannemen dat die olie geen problemen zal geven.
                                                                    
 
Producten in ons assortiment aan Etherische olie
                                                                                   
 
Etherische oliën worden ook wel aromatische – vluchtige - of essentiële oliën genoemd. Ze vormen de kracht, de essentie van planten, bloemen, grassen, struiken bomen en wortels. Hoofdzakelijk door middel van destillatie, koude persing, extractie, aftappen en Effleurages wordt de "olie" als geneeskrachtige kern uit verschillende delen van planten en struiken e.d. gewonnen, variërend van de bloesem, de vrucht, de bladeren en de takken tot de schors en de wortels. Er zijn wel een paar honderd soorten oliën met veelal een verschillende uitwerking op ons. 
                      
Een grote mix aan 100 % natuurzuivere olie hebben wij in voorraad waarmede wij ook alle mengsels zelf voor u maken.
 
                                                
Elke olie is in zekere mate antiseptisch (ontstekingswerend) en heeft daarnaast specifieke eigenschappen, welke zich richten op een of meerdere organen of aandoeningen. Deze levenskracht uit de natuur wordt als het ware op ons overgedragen om bij te dragen aan het herstellen van het natuurlijke evenwicht in ons lichaam.
                                            
 
De werking van de etherische olie verloopt langs een tamelijk selectief proces. Uitsluitend schadelijke bacteriën worden uitgeschakeld, terwijl de onschadelijke ongemoeid blijven. Dit is tevens één van de belangrijkste verschillen met de werking van de vele, langs synthetische weg geproduceerde geneesmiddelen. Die doden ook nogal eens (onnodig) een groot aantal onschadelijke bacteriën. Het goed gebruik van etherische oliën kent dan ook nagenoeg geen ongewenste neveneffecten.                                           
 
 
Etherische oliën worden al duizenden jaren gebruikt.
                              
 
Speciale mengsels;
                              
 
* Mengsels voor in een Aromalamp e/o brander
 
* harmoniserende aromalamp mengsels zijn allemaal diverse mengsels samengesteld uit
 
   meerdere soorten etherische oliën
 
                                           
 
 

Overige olie e/o
mengsels:
 
             
 
 *   Basisoliën koudgeperst 
 *   Massage oliën & mengsels
 *   Chakra oliën
 *   Maceraten & Hydrolaten  
 *   Spieroliën Sprays   Balsems
 *  
Badschuim & Shampoo / Body lotion 

                                                             
 
 
Dit is een uitgave van: 
                                   
Massage - Schagen ©vk 95 / 2015

Telefoon: 0224 214444   M   06 51914392  (ook voor App)
Massage-Schagen
Behandelingen
Massage
Welke Behandeling
Chakra's
Magnetiseren
Kosten - Tijden
Collegiale Websites